Ensiaputaidot kuntoon?

Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa ihminen on loukkaantunut, ja on ollut vailla (ensi)apua? Hätätilanteessa jokainen minuutti on arvokas, mutta toisaalta minuuttikin voi tuntua hyvin pitkältä ajalta, kun odottelee ambulanssia saapuvaksi. Jokainen varmasti haluaa tuntea olonsa tarpeelliseksi ja auttaa niin paljon kuin on mahdollista. Epävarmuutta siitä, uskaltaako auttaa, voi kuitenkin aiheuttaa puutteelliset ensiaputaidot.

Aktiviteettia pelien ohelle

Mikäli olet henkilö, joka pelaa paljon tietokoneella, kannattaa jatkaa lukemista. Tietokonepelien pelaamisen ohella hyvä ja varmasti pidemmällä aikavälillä palkitseva harrastus voisi olla ensiaputaitojen harjoittaminen. Harjoitteluaika ei tarvitse olla enempää kuin esimerkiksi 10 minuuttia per päivä, ja sitä voi tehdä täysin itsenäisesti netistä löytyvien ohjeistusten avulla. Ensiaputarvike.fi-sivustolta löytyvät kaikki tarvittavat tarvikkeet. Esimerkiksi ensiapunukke ja defibrillaattori ovat välineitä, joita lähes jokaisen olisi hyvä osata käyttää edes vähän.

Harjoittelu on yllättävän fyysistä

Vaikka ensiaputaitoja monesti ajatellaankin hyvin yleisinä taitoina, monelle saattaa tulla yllätyksenä, kuinka raskasta esimerkiksi elvyttäminen on. Jos elvyttämistä täytyy tehdä esimerkiksi 15 minuuttia tai kauemminkin, sen jatkaminen vaatii hyvää fyysistä kuntoa. On myös täysin erilaista elvyttää ihmistä aidossa tilanteessa, kuin mitä se on harjoitellessa. Jotta olisi aina varautunut näihin yllättäviin ja ikäviinkin tilanteisiin, olisi ensiaputaitoja (muutakin kuin elvytystä) hyvää pitää yllä jatkuvasti niin, että ne pysyvät tuoreessa muistissa. Kun todellinen tilanne tulee, asiat saattavat unohtua helposti, varsinkin jos niiden oppimisesta on aikaa. Huolehditaan yhdessä toisistamme. Lue lisää osoitteesta ensiaputarvike.fi